//////

NOWE SPOSOBY

Nowych sposobach artykulacji dźwięku uzyskiwanych z instrumentów tradycyjnych, co prowadzi do zmiany funkcji tych instrumentów i ma charakter metaboliczny, np. wzbudzanie dźwięków fortepianu przez szarpanie palcami jego strun, uderzanie pałkami perkusyjnymi, nakła­danie na struny śrub, nakrętek, uszczelek gumowych (np. J. Cage Amores); wykorzystanie pudła rezonansowego skrzypiec jako bezpośred­niego źródła dźwięku, „rozstrajanie” skrzypiec; wydobywanie różnych efe­któw dźwiękowych głosem — szeptu, krzyku, syku, wycia, dmuchania itp., generowaniu dźwięków za pomocą urządzeń elektroakustycznych i ele­ktronicznych,  przetwarzaniu materiału za pomocą tych urządzeń (filtry i inne urzą­dzenia, np. pogłosowe, wzmacniające), tzw. metabolizm, zestawianiu tradycyjnych instrumentów muzycznych’ i głosów ludzkich z urządzeniami elektronicznymi (np. K. Stockhausen Mixtur).

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *